Extrasa din florile arbustului care ii da numele, mierea de Manuka este produsa in Noua Zeelanda si are o istorie lunga in tratarea multor afectiuni, de la probleme ale pielii pana la afectiuni ale gatului sau ale stomacului.
Popularitatea mierii de Manuka a crescut in ultimii ani, dupa ce vedete precum Kourtney Kardashian si Victoria Beckham au inclus acest tip de miere in rutina lor de beauty, folosind-o la prepararea mastilor de fata.
De ce e diferita mierea de Manuka de celelalte tipuri de miere
Una dintre componentele care ii confera mierii de Manuka proprietati terapeutice este peroxidul de hidrogen, responsabil pentru calitatile antibiotice ale mierii. Un alt compus care se gaseste si in alte tipuri de miere, insa in cantitati mai mari in mierea de Manuka este metiglioxal, care are proprietati antibacteriere.
Ceea ce face ca mierea de Manuka sa fie diferita este profilul ei nutritional. Mierea obisnuita este deja cunoscuta pentru valorile ei nutritionale si pentru ca ajuta sistemul imunitar. In general, mierea de Manuka se distinge de alte tipuri de miere pentru ca este o sursa bogata de aminoacizi, vitaminele din complexul B, calciu, cupru, fier, magneziu, mangan, fosfor, potasiu si zinc.
Specialistii spun ca in cazul mierii de Manuka, continutul nutritional este de aproape patru ori mai mare decat cel al variatatilor de miere obtinute din flori normale.
Cum recunosti mierea de Manuka originala
In functie de concentratia substantelor active ale mierii, aceasta este etichetata cu valoarea UMF, care indica gradul de eficienta in tratarea anumitor afectiuni. Pentru a avea caracteristicile necesare uzului terapeutic, mierea trebuie sa aiba cel putin valoarea 10 UMF.
Procesul de testare UMF masoara cei trei compusi care indica faptul ca este miere de Manuka pura, de inalta calitate: metilglioxalul, Leptosperin Scoparium, DHA (varsta mierii).
Ce spun dieteticienii despre mierea de Manuka
Este un produs cu numeroase proprietati, dar nu un leac, sunt de parere expertii in alimentatie. Mierea de Manuka contine o cantitate mare de zahar, iar dieteticienii nu recomanda consumarea zilnica.
Sursa foto: Shutterstock