uleiuri esentiale
Sanatate

Uleiurile esentiale sunt folosite din cele mai vechi timpuri pentru prepararea unguentelor medicinale, parfumurilor si, eventual, inmiresmarea lichidelor. In ultima vreme, acestea sunt privite ca o solutie puternica de vindecare a anumitor afectiuni.

Adevarul despre uleiurile esentiale. Ce sunt si ce efect au, de fapt, asupra organismului

Uleiurile esentiale sunt folosite din cele mai vechi timpuri pentru prepararea unguentelor medicinale, parfumurilor si, eventual, inmiresmarea lichidelor. In ultima vreme, acestea sunt privite ca o solutie puternica de vindecare a anumitor afectiuni.

Multe persoane sustin ca uleiurile pe baza de plante, precum lavanda, menta si eucaliptul, au puteri miraculoase. Unele cred ca acestea ii scapa de migrene si chiar vindeca cancerul, diabetul.

Totusi, in ciuda numeroaselor laude, nu exista date stiintifice care sa sustina aceste pareri si nu se stie cat de sigure si eficiente sunt aceste produse.

Suntem atât de obișnuiți cu Viața pe Pământ, încât uităm cât de uimitoare este planeta noastră. Pe Digi World și DIGI Online, de la ora 19:00!

Cu siguranta, uleiurile pot mirosi foarte bine, insa expertii dezaproba afirmatiile conform carora acestea sunt benefice pentru sanatate.

Ce sunt uleiurile esentiale

Uleiurile esentiale sunt extrase din diverse parti ale plantelor si distilate. Acest proces creeaza o versiune lichida, foarte concentrata, care de obicei este folosita pentru aromaterapie.

Acestea pot fi aplicate pe piele sau inhalate. Fiecarei plante ii este atribuit un beneficiu pentru sanatate: despre uleiul de menta se crede ca iti creste nivelul de energie, lavanda te poate ajuta sa te calmezi, iasomia iti imbunatateste starea de spirit.

In cazul multor oameni, medicamentele farmaceutice au devenit neatractive, acestia reprofilandu-se spre tratamente naturale, precum uleiurile esentiale.

"Atatia oameni sunt bolnavi si cauta ceva care sa ii ajute sa se simta mai bine, este greu pentru ei sa se indeparteze de o terapie simpla si naturala, cum ar fi uleiurile esentiale", a spus Felice Gersh.

Ce spun expertii despre uleiurile esentiale

Uleiurile esentiale nu sunt reglementate de Food and Drug Administration, ceea ce inseamna ca a lor comercializare este mai mult sau mai putin libera. Exista cateva reguli care monitorizeaza productia si vanzarea de uleiuri esentiale, astfel incat consumatorului ii revine sarcina de a cerceta beneficiile si efectele utilizarii lor.

Datele pe care cercetatorii le au despre uleiurile esentiale se bazeaza pe studii mici sau prost concepute, spune Gary Soffer, directorul programului de medicina integrativa de la Yale Cancer Center.

In plus, cea mai mare parte a cercetarilor clinice a fost efectuata pe soareci, nu pe oameni, asa ca exista putine dovezi concrete despre toate aceste presupuse beneficii pentru sanatate.

In timp ce unele studii sugereaza ca uleiurile esentiale au efect calmant, anti-anxietate si pot ajuta somnul, dovezile sunt neconcludente si e nevoie de mai multe cercetari pentru a intelege pe deplin modul in care ele interactioneaza cu organismul.

Faptul ca atat de multi oameni folosesc in mod regulat uleiurile esentiale fara a cunoaste cu adevarat riscurile si beneficiile ii ingrijoreaza pe unii experti in sanatate.

Sunt periculoase uleiurile esentiale?

In general, aromaterapia este inofensiva, dar uleiurile esentiale pot prezenta riscuri pentru sanatate daca sunt folosite gresit.

De exemplu, s-a dovedit ca o doza mai mare contribuie la dezvoltarea tumorii. Si, atunci cand sunt consumate, uleiurile pot deteriora pielea, ficatul, rinichii si alte organe.

Chiar si utilizarea in exces poate dauna organismului. Prea multa lavanda are potentialul de a "juca" cu sistemul endocrin si poate cauza dezechilibre hormonale.

In plus, unele branduri amesteca uleiurile cu substante chimice si, cu cat este mai putin pur un ulei, cu atat este mai probabil ca acestea sa provoace o reactie alergica sau iritare.

De asemenea, nu se cunosc multe lucruri despre cum interactioneaza uleiurile esentiale cu alte medicamente. Expertii din domeniul sanatatii cred ca pot afecta modul in care functioneaza acestea din urma. De exemplu, lavanda poate interfera cu medicamentele antiestrogene care sunt utilizate frecvent pentru tratarea cancerului la san.

Urmareste Peroz.ro pe Instagram si Facebook.

Sursa foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

În magazine deja e Crăciun. Ați început să puneți în coșul de cumpărături cadouri și decorațiuni?

Partenerii Nostri