Cele mai frumoase mănăstiri din România. Locurile unde credința și frumusețea naturii se îmbină într-o armonie perfectă
Mănăstirile din România sunt încărcate de spiritualitate și istorie. Ele reprezintă atât un motiv de liniște pentru suflet cât și o bucurie pentru ochi. Lăcașele de cult atrag anual milioane de vizitatori, turiști și credincioși, care rămân impresionați de arhitectura veche și de poveștile care stau la baza construcțiilor. Iată care sunt cele mai frumoase mănăstiri din România, care ar trebui vizitate măcar o dată în viață.
Mănăstirea Prislop
Mănăstirea Prislop este cunoscută ca fiind locul de odihnă al părintelui Arsenie Boca, acesta fiind înmormântat în cimitirul mănăstirii. Mii de credincioși se strâng în pelerinaj pentru a ajunge la locul de rugăciune. Mănăstirea, declarată monument istoric, se află în Hunedoara, în apropierea satului Silvașu de Sus. Locașul datează încă din secolul XVI și este înconjurat de un peisaj superb.
VEZI SI: Cele mai bune stațiuni de schi in România. Unde găsești cele mai bune pârtii din țară
Mănăstirea Curtea de Argeș
Din top cele mai frumoase mănăstiri din România nu poate lipsi Mănăstirea Curtea de Argeș. Ridicarea mănăstirii are la bază legenda meșterului Manole care și-a zidit soția și pruncul nenăscut în zidurile creației lui pentru a o putea finaliza. În apropierea mănăstirii se află un izvor pe care localnicii îl numesc ”Fântâna lui Manole”, căci se crede că acolo ar fi murit meșterul. Catedrala este necropolă pentru Familia Regală a României: aici sunt înmormântați Carol I și Ferdinand, primii doi regi, iar din 2003 se află și rămășițele pământești ale regelui Carol al II-lea. Tot aici au fost înmormântați Regina Ana și Regele Mihai.
Mănăstirea Agapia
Mănăstirea Agapia, cunoscută și sub numele Mănăstirea Agapia Nouă, este pe lista monumentelor din județul Neamț, fiind una dintre cele mai mari mănăstiri de maici din țară. Locașul are aproximativ 400 de maici. Mănăstirea este ortodoxă și se află situată la 9 km de Târgu Neamț, pe valea râului cu același nume.
Mănăstirea Bârsana
Mănăstirea Bârsana este considerată simbolul Maramureșului, căci a fost construită după tradiția zonei, din lemn. Ansamblul monahal este compus dintr-o poartă specific maramureșeană, biserica înaltă de 57 de metri, turnul cu clopot, capela, chilia călugărilor, altarul de vară și atelierul artiștilor. Mănăstirea, care datează încă de pe vremea voievodului Dragoș, a fost distrusă de Imperiul Habsburgic în 1791 și reconstruită în 1993. Astăzi este pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
VEZI SI: Cele mai frumoase sate din Bucovina. Farmecul unei zone bogate în tradiții și atracții turistice
Mănăstirea Cozia
Mănăstirea Cozia a fost ridicată în timpul lui Mircea cel Bătrân, fiind una dintre cele mai vechi mănăstiri din țară. Este locul de veci al domnitorului Mircea cel Bătrân și al mamei lui Mihai Viteazul. În interiorul locașului de cult se află o fântână a cărei apă este sfințită de Bobotează și de Izvorul Tămăduirii. Mulți turiști aruncă bănuți în fântână în speranța că astfel li se vor îndeplini dorințele. Din 1879, timp de 14 ani, mănăstirea a fost transformată în închisoare, iar ulterior, în perioada Primului Război Mondial, în interiorul ei a fost amenajat un spital și un grajd pentru cai.
VEZI SI: Cele mai frumoase sate din Apuseni, locurile unde tradițiile și frumusețea naturii te vor cuceri
Mănăstirea Maria-Radna
Mănăstirea Maria-Radna se găsește în Valea Mureșului și este principalul loc de pelerinaj al romano-catolicilor. Istoria ei are în centru momentul arderii bisericii vechi de către turci, în 1695. Deși biserica a fost arsă din temelii, o icoană din carton obișnuit a Maicii Domnului a scăpat neatinsă de flăcări. Acest miracol a dus la reconstruirea bisericii în stil baroc. Din 1922 biserica are rangul de Bazilică Papală cu hramul ”Maica Harurilor”. Liturghiile de duminică se oficiază în română, maghiară și germană.
Mănăstirea Peștera Ialomiței
Situată în Masivul Bucegi, Mănăstirea Peștera Ialomiței este una dintre cele mai spectaculoase atracții turistice din țara noastră. A fost ridicată de către Mihnea Vodă, voievodul Țării Românești, în secolul XVI, în semn de mulțumire lui Dumnezeu că l-a scăpat de cotropitorii turci. La intrare există un cimitir al călugărilor cu o energie ieșită din comun, vechi de sute de ani. Peștera este situată într-o zonă abruptă și spectaculoasă, la aproximativ 1700 m altitudine.