Înlocuitori de zahăr. Îndulcitori naturali și artificiali pe care îi poți folosi în cafea sau ceai sau la prepararea dulciurilor
Zahărul este unul dintre cele mai controversate produse din dieta modernă. Acesta a fost asociat cu multe boli grave, inclusiv obezitatea, boli de inima, diabet zaharat și cancer. Majoritatea oamenilor consumă mult prea mult zahăr fără să știe, dar din fericire există mai multe moduri de a îndulci alimentele fără adăugarea acestuia. Dacă nu știi cu ce să-ți îndulcești cafeaua sau ceaiul preferat, noi te putem ajutăm cu câteva variante de îndulcitori de zahăr. Iată ce variante de îndulcitori naturali și artificiali ai:
Înlocuitori de zahăr. Îndulcitori naturali
Stevia
Stevia este cel mai sănătos îndulcitor natural și are capacitatea de a regla nivelul zahărului în sânge, precum și de a inhiba senzația de foame. Stevia este 100% naturală, conține zero calorii și nu are efecte adverse cunoscute asupra sănătății. S-a demonstrat că aceasta reduce nivelul de zahăr din sânge și tensiunea arterială.
Mierea
Printre îndulcitorii naturali și benefici pentru sănătate se află și mierea. Spre deosebire de zahăr, mierea conţine enzime care ajută organismul să sintetizeze mineralele din corp. Mierea ajută la metabolizarea grăsimilor şi a proteinelor şi este un puternic antioxidant.
Siropul de arțar
Siropul de arțar este și el printre acei înlocuitori de zahar recomandați de nutiționiști deoarece conține o cantitate semnificativă de nutrienți, cum ar fi calciu, potasiu, fier, zinc și mangan. De asemenea, siropul de arțar conține chiar mai mulți antioxidanți decât mierea. Are un indice glicemic ușor mai mic decât zahărul obișnuit, însă crește în mod semnificativ nivelul zahărului din sânge.
Siropul de agave
Siropul de agave sau nectarul de agave se obţine din seva plantei Agave. La fel ca stevia, o linguriţă din acest sirop este mult mai dulce decât zahărul şi nu are efecte asupra creşterii glicemiei. Totodată, siropul de agave este extrem de bogat în vitamine şi minerale.
VEZI SI: Vitamina D: surse naturale din care o poți lua și beneficii. Ajută în lupta cu Covid 19?
Înlocuitori de zahăr. Îndulcitori artificiali
Îndulcitorii artificiali sunt înlocuitorii sintetici ai zahărului. Sunt substanțe chimice sau compuși naturali care oferă alimentelor gustul dulce și au un conținut scăzut de calorii.
Aspartamul
Ați fi surprinși să știți că aspartamul este unul dintre cei mai frecvent utilizați îndulcitori artificiali din lume. Acesta este un îndulcitor cu un conținut scăzut de calorii utilizat în multe băuturi răcoritoare dietetice și preparate alimentare.
VEZI SI: Ceaiuri pentru slăbit. Cum să topești rapid grăsimea cu ajutorul acestor băuturi
Zaharina
Un alt îndulcitor artificial este zaharina și este considerată unul dintre cei mai siguri îndulcitori artificiali. Zaharina face parte dintre cei mai vechi îndulcitori artificiali de pe piață și a fost folosită pentru a îndulci alimente și băuturi de peste 100 de ani.
Înlocuirea zahărului cu zaharina are beneficii precum pierderea în greutate, ținerea sub control a diabetului zaharat și păstrarea sănătății dinților. Ca orice alt îndulcitor artificial, aceasta poate avea si efecte negative asupra organismului, însă studiile nu au găsit nicio dovadă că zaharina cauzează cancer sau orice altă boală.
VEZI SI: Top 15 cele mai populare diete de slăbit în 2020. Care funcționează, potrivit experților
Sucraloza
Cantitățile excesive de zahăr pot avea efecte nocive asupra metabolismului și a sănătății. Din acest motiv mulți oameni apelează la îndulcitori artificiali, cum ar fi sucraloza. Sucraloza este unul din cei mai noi indulcitori artificiali de pe piață. Splenda este cel mai popular produs fabricat din ea. Sucraloza se face din zahăr, dar nu are calorii și este mult mai dulce.