Cum să previi și să tratezi firele despicate de păr. Cele mai bune sfaturi de la hair stylisti
Cu toate visăm la un păr sănătos, strălucitor și plin de volum. Vârfurile despicate reprezintă însă una dintre cele mai dese probleme. Cum previi și cum tratezi ruperea, tocirea, despicarea firelor de păr? Iată câteva dintre ponturile date de unii dintre hairstyliștii momentului.
„Vârful despicat apare atunci când stratul exterior al firului de păr se degradează, când se deteriorează partea cea mai veche a firului”, spune Cash Lawless, care lucrează cu Bella Hadid și Kylie Jenner. Dacă nu le tratezi „vârfurile despicate duc la ruperea firului în punctele sensibile, în două sau mai multe segmente”.
De obicei, deteriorarea și ruperea firului de păr sunt produse mecanic sau chimic, prin tratamente termice, chimice, vopsire, decolorare, sau folosirea unor ustensile total nepotrivite.
Cum să previi și să tratezi firele despicate de păr:
Piaptănă-l ușor. Părul trebuie tratat cu delicatețe
„Nu-ți mai pieptăna părul ca și cum ai ciopli o bucată de lemn”, spune Cash. „Părul este fragil, trebuie tratat cu delicatețe”.
Cum îți dai seama dacă îi aplici un tratament prea aspru? „Ascultă sunetul produs pe măsură ce pieptenele sau peria alunecă pe păr. Dacă este unul silențios, totul este în regulă, dacă în schimbi auzi cum se rupe ărul, oprește-te. În cazul în care un astfel de periaj e imposibil din cauză că părul este prea încurcat, începi să-l perii de la jumătatea lungimii firului de păr înspre vârfuri, nu de la rădăcină, prinde-l de la jumătate cu degetele și aplică mișcări relaxate, nu foarte dese. Daca opune rezistență, oprește-te și perie-l și mai de jos”, spune Cash.
Asigură-te că folosești o perie sau un pieptăn potrivite, există astfel de instrumente speciale pentru a nu distruge vârfurile. Optează, de exemplu, pentru unul cu dinții rari.
Eventual, poți încerca un spray pentru descurcare pe care să-l aplici de la jumătatea lungimii firului de păr în jos, după ce te-ai spălat pe cap.
Păstrează sursele de caldură pe viteză minimă pentru o deterioare cât mai mică a firului de păr
Contează la ce temperatură setezi placa, ondulatorul sau uscătorul de păr. „Nu ai nevoie de 45o de grade și 285 sunt de ajuns”, spune Cash. Sau poți crește temperatura trepta. „Folosește secțiuni mici de păr, atunci când îndrepți părul cu placa. E posibil să-ți ia mai mult timp, dar ai încredere în mine - dacă poți ține temperatura sub 350 de grade, asta înseamnă adio vârfuri despicate”.
Folosește corect uleiul de păr. Nu vrei să-ți „coci” vârfurile când usuci părul sau folosești placa
Oricât de mult îți place să folosești uleiul de păr, nu-l întinde înainte de a folosi placa. „Cele mai multe uleiuri și căldura puternică nu fac echipă bună”, mai spune Cash. „De exemplu, dacă din greseală nu ai clătit bine părul și ai lăsat balsam pe el, ai putea spune foarte bine ca gătești la cuptor părul, nu că îl stilizezi”, iar vârfurile „coapte” înseamnă vârfuri despicate. Asigură-te, așadar că îți clătești foarte bine părul înainte de a-l usca”.
Poți folosi înainte un spray sau un ser de protecție împotriva căldurii. Ai grijă să alegi o formulă potrivită cu ingrediente de calitate.
Nu rupe vârfurile despicate! Scapă corect de ele la salon sau prin tehnica „hair dusting”
Nu-ti rupe vârfurile despicate! Singura modalitate reală de a scăpa de ele este să le tai. Dar dacă vrei să ai mereu părul lung și să nu-l tunzi des, atunci poți apela la tehnica „hair dusting”, astfel îți păstrezi lungimea părului prin filarea firelor despicate, rupte, arse.
Până la următoarea tunsoare sau ședință de dusting, asigură-te că folosești produsele corecte de styling, cum ar fi un serum pentru strălucire. Apelează la produse reparatoare, de hidratare.
Cash recomandă și măștile de păr cu ulei de cocos. Alți stiliști sunt încântați și de uleiul de argan sau cel de migdale dulci.
„Frecarea părului cu prosopul nu va face decât să distrugă firul de păr”
„Frecarea parului cu prosopul nu va face decât să distrugă firul de păr”, spune Sam Burnett, Creative Director al Hare & Bone.
„În schimb, scapă de excesul de apă, strângând părul în prosop și presând ușor cu degetele”.
VEZI SI: Remedii naturiste împotriva căderii părului. Ce poți face înainte să dai banii pe alte produse
Lasă părul să se usuce natural
Chiar dacă după ce te speli ești tentată să folosești uscătorul de păr, mai ales iarna, evită asta cât de mult posibil și lasă-l să se usuce natural. Investește în produse și aparatură de calitate. Usucă de la rădăcina, spre jumătatea lungimii părului, nu îndrepta sursa de căldură spre vârfuri. Folosește-te și de aerul rece al uscătorului. Nu ține aproape uscătorul de păr.
„Este un mit uriaș faptul că buclele te țin mai mult cu cât apelezi la o temperatură mai mare”
Pentru iubitoarele de bucle: „Este un mit uriaș faptul că buclele te țin mai mult cu cât instrumentul pe care-l folosești pentru ondulare este mai fierbinte”, spune Steve de la Electric Hair. „Părul atinge flexibilitatea optimă la 180 de grade, așa că tot ce e peste înseamnă supraîncălzire și distrugerea firului de păr!”. „Părul sănătos conține keratină care se pierde odată ce este încalzit la peste 200 de grade”.
Tips and tricks
- Tunde-ți părul de preferință la 6 luni
- Evită să-l speli în fiecare zi. Daca totuși o faci, unii hairstiliști recomandă să nu folosești zilnic șamponul, poți utiliza doar balsamul
- Alege produse fără ingrediente dure
- Părul este cel mai vulnerabil la momentul uscării.
- Aplică tratamente cu keratină
- Dormi pe fețe de pernă din mătase. Nu vor repara firele despicate, dar pot să prevină ruperea lor
- Urmează o dietă alimentară sănătoasă, bogată în vitamine, minerale, antioxidanți, proteine
- Soarele, apa sărată, vântul puternic, toate acestea pot provoca apariția vârfurilor despicate
- Nu-l strânge puternic în elastice sau agrafe