Regina Camilla a purtat pentru prima dată tiara Reginei Elisabeta la banchetul de stat ținut de Regele Charles
Regina Consoartă, Camilla, a găzduit, împreună cu Regele Charles, primul banchet de stat dat de când Regina Elisabeta a murit. Evenimentul a avut loc cu ocazia vizitei oficiale a președintelui sud-african Cyril Ramaphosa. Acesta a fost ocazia perfectă în care Camilla a purtat pentru prima dată tiara de safir pe care o purta regretată suverană.
Camilla a purtat o rochie de seară de un albastru regal, cu dentalii din dantelă, însă piesa de rezistența a fost bijuteria regală, respectiv tiara de safir, pe care a purtat-o deseori și Regina Elisabeta a II-a. Accesoriul prețios a fost asortat cu un colier și o brățară.
Tiara face parte dintr-un set denumit King George VI Victorian Suite, pe care regele George i l-a oferit cadou de nuntă fiicei sale, prințesa Elisabeta, în 1947. Setul cuprinde tiara, un colier și cercei, datând de la mijlocul anilor 1800, iar brățara a fost adăugată setului în 1960.
Este pentru prima dată când un membru regal a purtat o tiară în ultimii trei ani, asta din cauza faptului că bijuteria se poartă doar la evenimente foarte speciale, cum ar fi un banchet de stat, iar din 2020 casa regală britanică nu a mai ținut niciun astfel de eveniment din cauza pandemiei de coronavirus. Ultimul banchet de stat a avut loc în 2019, atunci când Regina Elisabeta a primit o vizită oficială de la fostul președinte american Donald Trump.
Camilla va avea o ceremonie proprie, urmând să fie încoronată ca Regina Consoartă
Marea Britanie se va bucura anul viitor de o nouă încoronare, după aproape 70 de ani de când Regina Elisabeta a devenit oficial suverană. După moartea sa, Charles a preluat tronul, iar în mai 2023 acesta va fi încoronat oficial. Deși Camilla nu va fi alături de Regele ei, ea va avea parte de o încoronare proprie, devenind Regina Consoartă.
Ultima Regină Consoartă a fost Regina Mamă, care a domnit alături de Regele George al VI-lea, în 1937. Cu toate acestea, prințul Philip nu a fost încoronat atunci când soția sa, Regina Elisabeta, a preluat tronul după decesul tatălui său.
Citește și: Cum o alintă nepoții pe Camilla, regina consoartă a Marii Britanii
Conform monarhiei, soțiile regilor sunt cunoscute drept regine consoarte, însă soții reginelor sunt cunoscuți doar de prinți consorți. Titlul de regină poate însemna fie o „femeie monarh”, fie „soția monarhului”, acest lucru nu se aplică și la bărbați, fiindcă titlul de rege se referă doar la monarhul domnitor. Acesta este și motivul pentru care prințul Philip, cunoscut sub numele de duce de Edinburgh, nu a primit titlul de Rege Consort, deși era căsătorit cu Regina Elisabeta.