Gemene separate la naștere și vândute ilegal, reunite după ani buni, datorită TikTok: "A fost ca și cum m-aș fi uitat în oglindă"
Două fete gemene, separate la naștere într-un spital din Georgia, au rețelele sociale drept "vinovate" pentru reunirea lor după aproape două decenii.
În noiembrie 2021, o prietenă a lui Ano Sartania, una dintre gemene, i-a trimis acesteia un clip de pe TikTok, în care o fată cu păr albastru își făcea un piercing la sprânceană. Videoclipul nu a descoperit doar o taină de familie care dura de zeci de ani, dar a adus și în atenție un caz de trafic ilegal de copii, potrivit unui reportaj al BBC din 2024, relatat de People.
Reuniunea surprinzătoare a gemenelor separate la naștere
După ce a primit videoclipul, Ano a avut o primă reacție: „E grozav că arată ca mine”. Curioasă să afle mai multe, ea a început să o caute pe fata din Tbilisi, aflată la peste 300 de kilometri distanță.
Folosindu-se de un grup de WhatsApp al universității, cele două surori au reușit în cele din urmă să se întâlnească, după ce o prietenă comună le-a pus în legătură prin Facebook.
Surpriza vieții lor. Gemenele separate la naștere s-au întâlnit după o descoperire pe TikTok
Cealaltă fată se numea Amy, avea și ea 19 ani, însă întâlnirea lor față în față la stația de metrou Rustaveli din Tbilisi nu a fost prima dată când Ano o vedea.
Cu șapte ani înainte, Amy a participat la concursul Georgia's Got Talent. Sartania urmărea acel popular show tv când Amy a apărut dansând pe scenă. Nu doar Sartania a observat asemănarea, ci și alții.
„Toată lumea începea să sune la mama mea și să întrebe: ‘De ce dansează Amy sub alt nume?’”, a povestit Sartania pentru BBC.
Deși Ano i-a spus mamei sale la acea vreme, aceasta nu a părut să acorde prea multă importanță, răspunzând: „Toată lumea are o dublură”.
Abia în noiembrie 2021, odată cu videoclipul de pe TikTok, fetele au reușit în sfârșit să se întâlnească.
„A fost ca și cum m-aș fi uitat într-o oglindă, exact aceeași față, exact aceeași voce. Eu sunt ea și ea este eu. Nu-mi plac îmbrățișările, dar pe ea am îmbrățișat-o”, a spus Ano.
Fetele au aflat că amândouă s-au născut la maternitatea Kirtskhi din vestul Georgiei, însă spitalul nu mai există.
Deși aveau atât de multe lucruri în comun, inclusiv amândouă fiind diagnosticate cu aceeași afecțiune genetică a oaselor, displazia, datele lor de naștere erau trecute la câteva săptămâni distanță, ceea ce făcea imposibil, în teorie, ca ele să fie gemene. Totuși, cele două au continuat căutările și, în cele din urmă, au confruntat familiile în care au trăit până la acea vreme, aflând că ambele fuseseră adoptate pe când aveau doar câteva luni, în 2002.
Trafic ilegal de copii în Georgia. Cum și-au descoperit surorile Ano și Amy adevărata poveste de viață
Ano a spus: „Am fost furioasă și supărată pe familia mea, dar am vrut doar ca discuțiile dificile să se termine, pentru ca toți să putem merge mai departe”.
Mamele lor adoptive le-au spus că nu au putut avea copii și ambele au plătit sume nedezvăluite de bani pentru a le lua pe ele. Având în vedere că achiziția a fost realizată într-un spital, ele credeau că era un proces legal.
Fetele au aflat mai târziu despre mama lor biologică, Aza, care locuiește în Germania, printr-un alt grup de Facebook, aflând că aceasta a intrat în comă după naștere, iar când și-a revenit, i s-a spus că fiicele sale au murit.
Jurnalista Tamuna Museridze, care a creat grupul de Facebook ce a ajutat familia să se reunească, a estimat că traficul de copii pe piața neagră din Georgia a avut loc între anii 1950 și 2005, conform BBC.
„Scală fenomenului este de neimaginat, până la 100.000 de copii au fost furați. Era un sistem”, a declarat Museridze.
Deși gemenele nu sunt foarte apropiate de mama lor biologică, ele continuă să țină legătura cu aceasta.