Samantha Cristoforetti, prima femeie din Europa care preia comanda Staţiei Spaţiale Internaţionale: ISS este un fel de a doua mea casă
Astronauta italiană Samantha Cristoforetti a devenit prima femeie din Europa care a preluat funcţia de comandant al Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), informează DPA, potrivit Agerpres.
Cosmonautul rus Oleg Artemiev i-a predat „cheile” simbolice ale laboratorului orbital Samanthei Cristoforetti, într-o ceremonie care a avut loc miercuri.
Astronauta italiană calcă astfel pe urmele altor patru europeni care au deţinut funcţia de comandant al ISS. Ea va fi răspunzătoare, printre altele, de siguranţa echipajului şi de asigurarea unei cooperări strânse între astronauţii aflaţi la bord şi colegii lor rămaşi la sol.
Samantha Cristoforetti se află la cea de-a doua misiune în spaţiu, după Expediţia 42/43 (noiembrie 2014 - iunie 2015). Ea a ajuns din nou la bordul ISS la sfârşitul lunii aprilie 2022 în cadrul misiunii Minerva şi coordonează experimentele medicale şi pe cele dedicate ştiinţei materialelor.
Spacewalkers Oleg Artemyev and Samantha Cristoforetti deploy the first 2 of 10 nanosatellites from the Poisk module as part of a radio technology experiment. pic.twitter.com/QxSV4Lrqbc
— International Space Station (@Space_Station) July 21, 2022
În cadrul ceremoniei de predare a comenzii ISS, care a fost transmisă în direct de la bordul staţiei orbitale, Samantha i-a mulţumit predecesorului ei şi echipei de astronauţi alături de care lucrează de peste cinci luni.
Cristoforetti este și deținătoarea unui record pentru cel mai lung sejur în spaţiu pentru o femeie în cadrul unei misiuni. A petrecut 199 de zile pe orbita Terrei, în 2014 şi 2015.
Anul trecut ea declara: „Sunt pregătită să călătoresc din nou la bordul ISS (...) care este un fel de a doua mea casă”, adăugând că astronauţii de la ESA „privesc deja spre următoarea etapă, adică spre Lună”.
Samantha Cristoforetti, fost pilot de avioane de vânătoare, prima femeie din Italia care a devenit astronaut
Samantha Cristoforetti este inginer şi fost pilot de avioane de vânătoare. Are 45 de ani și s-a născut la Milano. Este prima femeie din Italia care a devenit astronaut.
Aceasta este a cincea oară când comanda ISS este încredinţată unei femei, potrivit ESA. Prima care a primit titulatura de comandant al ISS a fost americanca Peggy Whitson în 2007, urmată de astronaute care proveneau tot de la NASA - Sunita Williams, Shannon Walker.
În mai 2021, Josef Aschbacher, directorul general al ESA, considera că numirea astronautei italiene în această funcţie reprezintă „o sursă de inspiraţie pentru o întreagă generaţie de candidaţi care s-au înscris pentru a se alătura corpului de astronauţi ai ESA”.
Desemnarea unui comandant de bord al ISS este luată prin consens de un consiliu alcătuit din reprezentanţi ai celor cinci agenţii spaţiale care deţin statutul de partener al ISS (NASA din Statele Unite, Roscosmos din Federaţia Rusă, JAXA din Japonia, CSA din Canada şi ESA).