Ea e tânăra care a supraviețuit miraculos unui fulger care a ucis trei persoane lângă Casa Albă: ”Nu știu de ce mai trăiesc!”
O femeie în vârstă de 28 de ani, care a fost singura supraviețuitoare a unui fulger ciudat ce a ucis trei persoane lângă Casa Albă, Washingthon, în Statele Unite ale Americii, a recunoscut că suferă de sindromul supraviețuitorului.
La începutul lunii august, Amber Escudero-Kontostathis, în vârstă de 28 de ani, a fost surprinsă de o furtună și s-a adăpostit lângă un copac aflat în apropiere de Casa Albă, în Washingthon. Acolo se aflau și Brooks Lambertos, în vârstă de 29 de ani, vice-președinte al City National Bank, dar și James și Donna Mueller, în vârstă de 76, respectiv 75 de ani, care se aflau în vacanță în capitala SUA, pentru a marca aniversarea a 56 de ani de la nuntă.
În timpul furtunii, însă, copacul a fost lovit de un fulger, iar cele trei persoane au murit pe loc. Escudero, în schimb, s-a ales doar cu arsuri pe corp, iar acum, într-un interviu la Good Morning America, ea a povestit că suferă de sindromul supraviețuitorului.
”Nu știu de ce trăiesc. Nu mi se pare corect. Mă simt bine, dar nu mă simt bine să știu că sunt singura supraviețuitoare, asta e clar.”, a povestit tânăra de 28 de ani.
Aceasta a mărturisit, de asemenea, că în momentul acela, ea își aștepta soțul pentru a merge să-și sărbătorească ziua de naștere.
”Cred că n-am înțeles la început ce mi s-a întâmplat.”, a povestit ea, mărturisind, de asemenea, că la momentul acela i s-a părut o idee bună să se adăpostească sub copac.
În ciuda faptului că spune că-și amintește în ceață tot ceea ce a trăit în ziua cu pricina, ea mărturisește că își amintește că a vorbit cu Donna și James Mueller, care au fost uciși de fulger.
”Sper doar că nu i-am oprit eu să vorbesc cu ei. Sper că nu au fost acolo din cauza mea.”, a mărturisit tânăra care suferă acum de sindromul supraviețuitorului, potrivit Daily Mail.
Tânăta a ajuns la spital în stare gravă, ea confruntându-se cu probleme de respirație și cu arsuri grave.
”Am murit și m-am întors. Cred că inima mea s-a oprit pentru un moment.”, a mai adăugat ea, potrivit Daily Mail, în timp ce mama ei a dezvăluit că a fost conectată la aparate de îndată ce a ajuns la spital, însă și-a revenit rapid, mai repede decât au anticipat medicii.
Donna și James Muller aveau cinci copii și zece nepoți
Un cuplu în vârstă din Wisconsin se numără printre cei trei morți după ce au fost loviți de fulger în apropierea Casei Albe din Washington DC, potrivit poliției. James Mueller, în vârstă de 76 de ani, și Donna Mueller, în vârstă de 75 de ani, se aflau în vizită în capitala SUA pentru a sărbători cea de-a 56-a aniversare a căsătoriei, a declarat nepoata lor.
Apropierea parcului de sediul președinției americane a făcut ca membrii Serviciului Secret al SUA să fie printre primele persoane care s-au ocupat de victime. Soții Mueller au cinci copii, 10 nepoți și patru strănepoți, a declarat o rudă, Michelle McNett, pentru ziarul Milwaukee Journal Sentinel.
Casa Albă a prezentat condoleanțe familiilor celor decedați.
”Ne rugăm pentru cei care încă se luptă pentru viața lor”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre. Un fulger i-a lovit pe cei patru oameni în apropierea unui copac de lângă gardul care înconjoară complexul Casei Albe.
În urma incidentului, o parte a parcului a rămas închisă, serviciile de urgență intervenind la fața locului.
Fulgerul care a omorât trei persoane în Washington ar putea avea legătură cu încălzirea globală
Oamenii de ştiinţă spun că încălzirea globală creşte probabilitatea producerii fulgerelor pe teritoriul Statelor Unite, unde două persoane şi-au pierdut viaţa joi, iar alte două se află în stare critică după ce au fost lovite de fulger în proximitatea Casei Albe, informează Reuters.
Condiţiile de temperatură ridicată şi de umiditate de joi în Washington D.C. au fost propice pentru electricitate. Temperatura atmosferică a urcat până la 34 de grade Celsius - cu 3 grade Celsius mai mare decât temperatura maximă normală în 30 de ani pentru data de 4 august, potrivit Serviciului Naţional de Meteorologie.
Căldura mai mare poate atrage mai multă umiditate în atmosferă, încurajând totodată un curent descendent rapid - doi factori cheie pentru formarea particulelor încărcate electric care duc la producerea fulgerului. Un studiu important publicat în 2014 în revista Science avertiza că numărul fulgerelor ar putea creşte cu 50% în acest secol în Statele Unite, fiecare grad Celsius de încălzire ducând la o creştere de 12% a numărului de fulgere, potrivit Agerpres.ro.
Alaska, care se încălzeşte mai rapid decât media globală, se confruntă cu o creştere de 17% în privinţa fenomenului fulgerelor în comparaţie cu anii mai răcoroşi din decada 1980. Iar în California, regiune preponderent aridă, un atac de circa 14.000 de fulgere produse în august 2020 a declanşat unele dintre cele mai mari incendii de vegetaţie din istoria statului.
În afara Statelor Unite, există dovezi potrivit cărora fulgerele se înmulţesc şi în India şi Brazilia.
Dar chiar şi în contextul producerii mai multor fulgere, probabilitatea de a fi lovit de unul este în continuare extrem de rară în Statele Unite, spun experţii. Circa 40 de milioane de fulgere se descarcă pe teritoriul SUA în fiecare an, potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor -, iar probabilitatea de a fi lovit este mai mică de 1 la 1 milion.