Demonii trecutului nu i-au dat niciodată pace lui Sinead O'Connor. Ultimul interviu în care a vorbit și de abuzul mamei: "Era o bestie"
Sinead O'Connor a dus o viață plină de zbateri încă din copilărie. Într-un documentar filmat înainte de moartea sa, survenită la doar 56 de ani, artista irlandeză mărturisea că s-a apucat de muzică pentru a trata și gestiona traumele cauzate chiar de cea care i-a dat viață.
Muzica a fost o formă de terapie pentru Sinead O'Connor. Documentarul "Nothing Compares", numit după cea mai cunoscută piese a solistei, relevă că regretata artistă nu s-a apucat de muzică pentru formă și bani, ci pentru a scăpa de demonii trecutului.
"Nu exista terapie în copilăria mea, așa că de asta m-am apucat de muzică. De aceea a fost un șoc pentru mine să devin un star pop. Nu asta mi-am dorit. Voiam doar să urlu", spunea Sinead în ultimul interviu de dinainte de a se stinge, scrie Mirror.
O'Connor, care a mai avut trei frați și o soră, a povestit despre abuzul suferit din partea mamei sale, care a murit într-un accident de mașină în 1985. La 15 ani, Sinead a fost plasată, un an și jumătate, într-o instituție catolică, pentru acuzații de furt și vandalism, unde fetele erau tratate rău, munceau și plângeau zilnic, notează Daily Mail.
Sinead O'Connor, copilărie cu traume generate chiar de mama ei
"Toți cei din muzică au o poveste în ceea ce privește felul în care au crescut sau prin ce au trecut. Există ceva de care au nevoie să scape și, poate, cu toții avem nevoie de puțină dragoste și afecțiune pe care nu le-am primit altundeva, dar de care avem parte făcând muzică", mai spunea Sinead în documentarul la care a lucrat concomitent cu noi piese. Aceasta își dorea să revină în muzică și să organizeze un turneu internațional.
"Mama mea a fost o femeie foarte violentă, nu era sănătoasă, era fizic, verbal, psihic, spiritual și emoțional abuzivă. Mama mea era o bestie, iar eu am fost capabilă să o calmez cu vocea mea. Îmi puteam folosi vocea pentru a trimite demonul la culcare", au fost câteva dintre dezvăluirile cutremurătoare ale artistei.
Melodia ei de debut, "Troy", din anii '80, vorbea despre amintirile create de pedepsele date de mama ei, care, pe când avea doar opt ani, a forțat-o să doarmă o săptămână sau două în grădină. "A fost primul cântec în care am spus ceea ce s-a întâmplat. Eram în grădină, în întuneric, iar când venea amurgul, pe care-l urăsc și acum, mă uitam la singura fereastră unde se vedea lumină și începeam să țip și să o implor să mă lase în casă. Iar ea nu mă lăsa să intru, stingea lumina, iar casa se întuneca", povestea Sinead despre piesa și amintirile pe care i le trezea. De altfel, încetase să mai cânte melodia tocmai din cauza a ceea ce stârnea în ea.
În ciuda succesului ei în muzică, irlandeza a vrut mai degrabă ca melodiile ei să fie un protest, nu să o ajute să fie un star pop. Cu trecerea timpului, a devenit cunoscută pentru felul în care-și spunea părerile despre chestiuni sociale sau politice.
Moartea lui Sinead O'Connor nu este tratată ca fiind suspectă
Cântăreaţa irlandeză Sinead O'Connor a murit la vârsta de 56 de ani. A fost găsită fără semne vitale în locuința sa din Londra, iar decesul a fost pronunţat la faţa locului, a anunţat Poliţia Metropolitană, care a precizat că moartea ei nu este tratată ca fiind suspectă.
Între timp, mesaje de condoleanţe şi aprecieri pentru artista deschizătoare de drumuri şi cu o voce aparte vin din toată lumea, dar mai ales din Irlanda natală, relatează BBC şi Reuters.