Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, s-a căsătorit miercuri, 23 martie, cu partenera sa, Stella Moris, în interiorul unei închisori cu regim înalt de securitate, printr-o ceremonie modestă, la care au participat doar patru invitaţi, doi martori oficiali şi doi gardieni, transmite Reuters, agenție citată de Agerpres.
"Sunt foarte fericită şi foarte tristă. Îl iubesc pe Julian din toată inima şi mi-aş dori să fie aici", a declarat Stella Moris din exteriorul porţilor penitenciarului Belmarsh, după ceremonie.
Creatoarea de modă britanică Vivienne Westwood, o susţinătoare înfocată a cauzei privind eliberarea lui Julian Assange, a creat kiltul pe care fondatorul WikiLeaks l-a purtat cu ocazia acestei ceremonii, o referire la originile lui scoţiene, precum şi rochia de mireasă pentru Stella Moris. După ceremonie, mireasa a avut parte de o mică petrecere chiar la porțile penitenciarului, alături de susținătorii lui Assange. Tot acolo a și tăiat tortul de nuntă.
Julian Assange şi Stella Moris s-au întâlnit prima dată în 2011, atunci când avocata a fost angajată pentru a se alătura echipei juridice responsabile cu combaterea în instanţă a extrădării lui Julian Assange. Relația lor a început în 2015, iar logodna a fost anunţată în noiembrie 2021.
Julian Assange și Stella Moris au doi băieți împreună
Stella Moris are doi copii cu Julian Assange, doi băieţi concepuţi în perioada în care el se refugiase în ambasada Ecuadorului de la Londra. Fondatorul WikiLeaks a petrecut şapte ani în acea ambasadă, în care s-a refugiat în 2012 în perioada în care se afla sub incidenţa unui regim de libertate condiţionată.
Ceremonia succintă de căsătorie s-a desfăşurat în perioada în care sunt permise vizite în închisoare, iar după încheierea sa gardienii le-au cerut invitaţilor să părăsească imediat penitenciarul.
Julian Assange poate fi condamnat la 175 de ani de închisoare
Julian Assange este închis în Marea Britanie în timp ce autorităţile americane încearcă să obţină extrădarea sa pentru a fi judecat. Împotriva sa sunt formulate 18 capete de acuzare privind vastul volum de date şi informaţii confidenţiale, înregistrări militare şi mesaje diplomatice care au fost făcute publice în urmă cu mai mult de un deceniu.
Prins într-o îndelungată saga judiciară, australianul de 50 de ani este dat în urmărire de justiţia din Statele Unite, care vrea să îl judece pentru că a difuzat pe internet, începând din 2010, peste 700.000 de documente clasificate despre activităţile militare şi diplomatice americane, în special din Irak şi din Afganistan.
Dat în judecată în baza legislaţiei contra spionajului, Julian Assange riscă o pedeapsă de 175 de ani de închisoare, într-un proces denunţat de organizaţiile care militează pentru drepturile omului drept o atingere gravă adusă libertăţii presei.
Foto: Profimedia