Izabela Pănescu, Digi24: „Faceți zilnic câte ceva pentru voi și pentru sănătatea voastră și nu vă feriți să cereți ajutor”
Actualitate

Izabela Pănescu, Digi24: „Faceți zilnic câte ceva pentru voi și pentru sănătatea voastră și nu vă feriți să cereți ajutor”

Izabela Pănescu, Digi24: „Faceți zilnic câte ceva pentru voi și pentru sănătatea voastră și nu vă feriți să cereți ajutor”

Izabela Pănescu prezintă emisiunea „Tinerețe fără bătrânețe”, la Digi24, sâmbăta, de la ora 17:30. În acest interviu, ea ne vorbește despre subiectele sale preferate: cum să ne menținem sănătoși atât fizic, cât și psihic. De asemenea, ea ne explică și cum își alege produsele din supermarket sau produsele cosmetice și ne spune ce crede că este esențial să facem pentru a avea mintea limpede tot timpul.

Recent a fost Ziua Mondială a Sănătății. Care sunt, din punctul tău de vedere, 3 „reguli” esențiale pentru a ne menține sănătoși?

Este dificil să aleg doar trei aspecte, pentru că sunt mult mai multe. Știu că poate fi frustrant, înțeleg perfect, pentru că nici eu nu le bifez pe toate și am momente în care mă supăr că nu reușesc să le fac, dar e important și să fim blânzi cu noi. Facem ce putem. Neapărat să ținem minte că nu avem cum să schimbăm totul peste noapte, dar important este să începem cu ceva, să facem un pas, oricât de mic, în fiecare zi. Este important să avem o alimentație cât mai „curată”, cu legume la fiecare masă, dar și să fim organizați cu mesele. Este important să facem mișcare zilnic, să dormim bine, să ne hidratăm, să avem grijă ce punem pe piele, ce produse de curățenie folosim, să avem o igienă mintală, să mergem la dentist măcar anual, să facem analizele anuale, să avem măcar câteva minute pe zi în care să stăm noi cu noi, iar lista e mult mai lungă. De altfel, la finalul anului trecut, am început o serie de interviuri în cadrul emisiunii în care vorbim exact despre asta, despre pașii pe care să îi facem pentru a construi un stil de viață echilibrat și pentru a ne întări imunitatea. Așadar, vă invit să ne urmăriți în fiecare sâmbătă, de la ora 17:30, iar interviurile de până acum le găsiți pe www.digi24.ro.

Cum se comportă un jurnalist preocupat de sănătate la supermarket? Petreci mai mult timp decât ceilalți cumpărători și citești cu atenție ingredientele?

Aș putea sta ore în șir într-un supermarket să analizez etichetele produselor, îmi place la nebunie să fac asta, chiar mai mult decât să merg la cumpărături de haine. Dar să știi că de obicei petrec puțin timp la cumpărături, pentru că știu exact ce produse sunt ok și ce produse nu, știu ce am nevoie să cumpăr și ce nu. Evident că asta a venit după multe ore petrecute în supermarket citind etichete și după multe ore de documentare și de discuții cu medici. Sigur că mai citesc etichete când observ produse noi, dar, în general, știu exact ce branduri să iau din fiecare categorie de produse.

Cum îți alegi produsele cosmetice? Le preferi pe cele bio/organice?

Nu țin neapărat să fie bio, dar e important pentru mine să aibă eticheta cât mai „curată”. Ce înseamnă asta? În primul rând, mă uit la lista de ingrediente INCI, nu doar la ingredientele active. Lista de ingrediente INCI este lista completă, acolo sunt absolut toate ingredientele folosite în acel produs. Sunt atentă să fie cât mai puține ingrediente, dar și să fie cât mai puține denumiri care te duc cu gândul către manualele de chimie. E adevărat că unele ingrediente pot părea sintetice și de fapt să fie naturale, să aibă doar denumirea mai ciudată, cu care nu suntem obișnuiți, dar dacă e ceva ce nu știu, îi întreb pe producători. Mi s-a întâmplat să nu mi se răspundă, așa că nu am cumpărat/comandat acel produs, dar mi s-a întâmplat și să descopăr producători foarte dornici să dea detalii despre ingredientele folosite. Apoi, mă interesez și de originea ingredientelor. Dacă sunt naturale e ideal, dacă sunt și românești, e și mai bine. Sigur că uneori găsesc produse care să bifeze toate aceste criterii, alteori nu. Nu sunt exagerată, folosesc și produse care nu se încadrează aici, dar ori de câte ori pot, aleg produse cât mai naturale și românești. Să știi că și la acest capitol stau foarte mult în magazine și online să analizez etichetele. :) Și am uitat să spun că, din start, le exclud pe cele cu parabeni, ftalați, parfumuri sintetice, silicon, petrochimice, aluminiu, metale grele, adică așa-numiții perturbatori endocrini. Atenție, se găsesc în foarte multe produse, nu doar în cosmetice (și în parfumuri, produse de curățenie, dezodorizante, lacuri de unghii, plastic etc.).

În ce măsură crezi că este important să acordăm atenție și sănătății psihice/mintale, și nu numai celei fizice?

Este esențial să facem asta. Noi nu suntem doar corp fizic. Avem și emoții, și gânduri, suntem și energie. Este esențial să vedem corpul ca pe un întreg. Și nu doar noi, ci și medicii la care mergem. Este extrem de important să începem să tratăm sau măcar să acordăm mai multă atenție sănătății psihice, emoționale. Din păcate, cei mai mulți oameni nu fac nimic în această privință. Dacă au depresie, dacă au o traumă sau o dependență, o duc pe picioare, nu cer ajutorul, dar întrebarea mea este: dacă ai ulcer sau diabet, să spunem, te duci la medic? Da. Același lucru ar trebui să facem și dacă avem o problemă emoțională: să mergem la psiholog sau la psihiatru, atunci când e cazul. Dacă nu facem asta, mai devreme sau mai târziu se va agrava și nu doar la nivel psihic, ci și la nivel fizic. Există boli fizice generate de suferințele de la nivel psihic. Se numesc boli psihosomatice și sunt foarte multe. Oamenii nu au această educație, încă există concepția că, dacă mergi la psiholog sau la psihiatru ești nebun, iar cei care merg au grijă ca nu cumva să afle prietenii, vecinii, colegii.

Părerea mea (și nu numai a mea) este că orice om ar fi bine să meargă la psiholog, chiar dacă nu are niște probleme mari. Pe termen lung, am fi mult mai sănătoși (inclusiv la nivel fizic!), mai împliniți și mai fericiți dacă am face asta. Și am putea crește copii mai echilibrați și mai sănătoși. Sigur că aici e vorba și despre partea financiară, căci în România se face prea puțin în acest sens. Mulți oameni chiar nu își permit să meargă la terapie, iar autoritățile ar trebui să facă ceva în acest sens. Dar până să facă, ține de noi să prioritizăm ce e mai important pentru sănătatea noastră și a familiei noastre. Dacă avem o boală fizică facem cumva rost de bani să mergem la medici, să plătim tratamente, dar dacă e vorba de psihic nu facem asta, deși e esențial, mai ales în vremurile pe care le trăim. Cu toții am fost, și suntem în continuare, afectați de această pandemie. Unii mai mult, alții mai puțin, dar cu siguranță cu toții avem nevoie să găsim modalități prin care să fim bine din punct de vedere emoțional. Ar fi ideal să facem terapie, dar dacă nu reușim, măcar să găsim alte variante: putem medita în fiecare zi, ne putem ruga, dacă asta ne aduce liniște, putem scrie în fiecare dimineață sau seară pentru ce suntem recunoscători, putem scrie într-un jurnal sau putem vorbi cu cineva apropiat despre tot ce simțim. Este important să nu ținem în noi aceste emoții.

Ce dorești să le transmiți telespectatorilor tăi?

Să facă zilnic câte ceva pentru ei, pentru sănătatea lor (chiar și câteva minute sunt importante), să se mai oprească din când în când din ce fac și să respire profund. Uite, chiar acum, vă rog opriți-vă din citit și respirați de câteva ori, cât mai profund. Ajută enorm.
Și să ceară ajutorul, dacă simt că nu se descurcă singuri. Să ceară ajutorul soțului/soției, unui prieten, unei rude, psihologului, medicului, oricui, numai să ceară ajutorul.

Intrebarea zilei

În magazine deja e Crăciun. Ați început să puneți în coșul de cumpărături cadouri și decorațiuni?

Partenerii Nostri